keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Puolukka

Puolukka,  Vaccinium vitis-idaea
Puolukka kukkii pari viikkoa mustikan jälkeen, kesän alussa. Kukinta-aika jatkuu heinäkuuhun, jopa elokuuhun. Kukat ovat kellomaiset, valkoiset tai hieman punertavat. Talven­kes­tävät lehdet ovat paksut, vahapintaiset, päältä tumman­vihreät, alta vaaleammat. Lehtien reunat ovat alaspäin kääntyneet. Marjat kypsyvät syyskuussa.

Puolukka viihtyy kuivemmilla ja valoisammilla paikoilla kuin mustikka, mutta usein ne kasvavat myös toistensa lähellä ja seassa. Puolukka on koko Suomessa erittäin yleinen, metsien alus­kasvil­li­suu­den yleisin varpu.

Puolukka on eniten käytetty luonnonmarjamme. Se sopii monenlaiseen käyttöön: liharuokien lisäkkeeksi, marjapuuroon, mehuihin, leivonnaisiin, viilin ja puuron mausteeksi ym. Tärkeä tekijä on myös sen hyvä säilyvyys happamuutensa ansiosta. Puolukan sisältämillä yhdisteillä ja kivennäisillä on monia hyödyllisiä terveysvaikutuksia, ks. Wikipedia.